Den komplekse osten –
Salat med hvit muggost, pære og valnøtter

Ost er mer en bare fett og det er derfor du bør
spise den i passe mengder.

Saken er
opprinnelig skrevet for Matmerks økologisk.no
.

Fett
synes jeg er et spennende, men utfordrende fagfelt. Årsaken til dette er at
nyere forskning utfordrer kostrådene og skiller mellom ulike typer
fettkilder. At ost trolig kommer bedre ut av det helsemessig enn hva vi
tidligere antok, gjør en osteelsker oppstemt! I denne saken pirker jeg
litt overflaten av den nyeste forskningen.

Tidligere
av et av formålene med å lage ost var å prosessere melken til et stabilt og
lagringsdyktig produkt. I dag er ostespising mest til glede og som et bidrag av
viktige næringsstoffer, men også kalorier.

Mange kilder til mettet fett

De
fleste oster er feite saker, bortsett fra oster som cottage cheese, gammalost
og skyr. Ta for eksempel hvitosten og muggost, disse inneholder minst
27 prosent fett hvorav 2/3 av dette er mettet fett. Mettet fett anbefales
vi å ha et begrenset inntak av.

Andre
viktige kilder til mettet fett er smør og andre meieriprodukter,
kjøtt og kjøttvarer, kokos, sjokolade samt andre matvarer med fett. Det er
nemlig slik at mat med fett inneholder en rekke fettsyrer, også mettet
fett. Spiser du korn, nøtter, rapsolje og olivenolje m.m, får du også i deg
mettet fett, bare i mye mindre mengder.

Ost er mer enn bare fett

Ost
bidrar også med kalsium, jod, kalium, B-vitaminer og protein
samt fettløselige vitaminer og en rekke mineraler. Det betyr at når du skal
vurdere hvordan ost virker på helsen, kan du ikke bare tenke på den som en
kilde til fett og mettet fett, men som en matvare med et bredt spekter av
næringsstoffer.

Veksle mellom fettkildene

Kostrådene
lyder at du skal få maksimalt ti prosent av energien din fra mettet fett. Det
betyr ikke at du skal droppe mettet fett, men at du bør ha et balansert inntak
av ulike fettsyrer.

Forskningen
viser også at det er spesielt gunstig for hjertehelsen å bytte ut mettet fett
med umettet fett og især flerumettet fett.

I
praksis betyr det at du bør spise mer fisk fremfor kjøtt og bruke rapsolje til
å steke med i stedet for smør. Men betyr det også at du bør bytte ut ost på
skiven med peanøttsmør eller sild? Det er vel her det begynner å bli vanskelig
med kostrådene, for ost nemlig ikke bare fett.

Forsiktig optimisme på vegne av osten

Det kan
nemlig tyde på at får du i deg mettet fett fra ost, så er dette mindre uheldig
for helsen enn om det mettede fettet kommer fra smør og
kjøtt. Sammensetningen av næringsstoffene i osten kan være gunstig for
vedlikeholdet av muskelmasse, for et normalt blodtrykk, motvirkning av tannråte
og bidra til forebygging av beinskjørhet, overvekt og diabetes type 2.

Kliniske
studier har også vist at feit naturell ost kan senke LDL-kolesterolet i
motsetning til smør som kan øke dette. Ost er heller ikke forbundet med økt
blodtrykk. Det er mulig at ost ikke er så negativt for hjertehelsen likevel.
Dette skyldes trolig det høye kalsiuminnholdet, proteininnholdet, fermentering
og bakterietyper, modningsgrad og fettsammensetningen i osten – men her kreves
mer kunnskap og forskning.

Økologisk ost

Kjøper
du økologisk ost, så er innholdet av omega-3-fettsyrer høyre og
omega-6-fettsyrer lavere enn i ikke-økologisk ost. Det betyr at økologisk ost
har et bedre forhold mellom disse to fettgruppene.

Det
betyr ikke at økologisk ost eller melk er en god omega-3-kilde. Til
sammenligning 1 teskje tran gir 1100 mg omega-3, så inneholder et glass melk
ca. 30 mg. Jeg har ikke disse tallene for ost, men det betyr også at ost heller
ikke er en god omega-3-kilde.

Et moderat inntak er likevel fornuftig

Til
tross for at osten kanskje ikke er så usunn i følge senere forskning, trenger
det heller ikke bety at den er supersunn og at du kan bare dytte i deg
ubegrensede mengder med ost. Igjen, et balansert inntak av fett er alltid det
beste. Balanser fettet fra ost med andre fettkilder, f.eks. sunne planteoljer
f.eks. raps, olivenolje, valnøtter, helkorn, fisk og avokado.

Vi trenger
nemlig ikke bare mettet fett, men også enumettet fett og flerumettet fett,
særlig omega-3-fettsyrer. Derfor er heller ikke rådet om maks. 10 E% mettet
fett ikke så dumt, fordi det ber oss om å styre inntaket av ulike kilder til
fett i riktig retning.

Du kan
f.eks. øke inntaket av ost på bekostning av kjøtt. Du kan lage et deilig smørbrød
med brie
eller salat med roquefort.

Min ostesalat

Jeg elsker
ost og bruker ofte ost i salater. Det gjør salaten mer næringsrik.
Dessuten bruker jeg andre næringsrike ingredienser som nøtter, sunne oljer,
rikelig med frukt og grønt som balanserer det hele. Så spiser jeg gjerne
salaten med skikkelig grovbrød.

Denne
gourmetsalaten inneholder noen av mine favorittingredienser, men vær obs. dette
er ingen mager kost. Dette er en feit salat med flere fettkilder (ost,
valnøtter, olivenolje) og som gir like mye energi som en middag, ca. 700 kcal.
Den inneholder litt av alle næringsstoffer, men gir et særlig godt bidrag av
protein, fiber, vitamin E, folat, kalsium, magnesium, sink,
kobber og fosfor.

MEN
Bedre salat skal du lete lenge etter!